ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΙΝΕ ΕΝΗΜΕΡΟΣ

Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει:

captcha  

Τελευταία Νέα

Like us on facebook


ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Νέες Εναλλακτικές Καλλιέργειες

Η χώρα μας, μετά από αρκετά χρόνια, καλείται να επαναχαράξει τον γεωργικό ''χάρτη'' της, προς την κατεύθυνση της ποιότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης νέων εναλλακτικών καλλιεργειών, ικανών να αυξήσουν αισθητά το δοκιμαζόμενο αγροτικό εισόδημα.


Η νέα αυτή στρατηγική, βρίσκει συνεχώς περισσότερους υποστηρικτές και αποτελεί κίνητρο, τόσο μέσα στον παραδοσιακό αγροτικό πληθυσμό, όσο και σ' ένα ευρύ κύκλο νέων ενδιαφερομένων, προερχομένων ακόμα και από τα αστικά κέντρα που θα ήθελαν ν' αναπτύξουν μία νέα δραστηριότητα, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει η κρίση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης.


Οι νέες καλλιέργειες έρχονται να αντικαταστήσουν καλλιέργειες με μικρότερες οικονομικές απολαβές ή ακόμα να εκμεταλλευτούν εκτάσεις που μέχρι πρότινος δεν ευδοκιμούσε κάποια από τις παραδοσιακές καλλιέργειες με μεγάλη επιτυχία.


Προς προστασία του όποιου ενδιαφερόμενου πρέπει να επισημανθεί ότι οι καλλιέργειες αυτές δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε αγροτεμάχιο. Λάθη τέτοιου είδους έχουν οδηγήσει επενδύσεις σε πλήρη αποτυχία. Η κάθε καλλιέργεια έχει τις δικές της απαιτήσεις σε κλίμα, έδαφος, νερό, αντοχή στην αλατότητα και άλλα χαρακτηρίστηκα.


Το γραφείο μας λόγο της επιστημονικής επάρκειας που διαθέτει πάνω στον τομέα των νέων εναλλακτικών καλλιεργειών αναλαμβάνει να σας ενημερώσει για το πια είναι η καλλιέργεια ή οι καλλιέργειες εκείνες που ευδοκιμούν στην περιοχή που έχετε το αγροτεμάχιο σας καθώς και να σχεδιάσει την προτεινόμενη εγκατάσταση. Ρωτήστε μας για περαιτέρω πληροφορίες.

  Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες καλλιέργειας του ιπποφαούς από μεμονωμένους παραγωγούς, ενώ το αυξημένο ενδιαφέρον σε συνδυασμό με τις πολλαπλές χρήσεις του φυτού (σχεδόν όλα τα τμήματα του φυτού είναι αξιοποιήσιμα) το καθιστούν μια αρκετά καλή πρόταση για τους Έλληνες παραγωγούς, στα πλαίσια της εναλλακτικής γεωργίας.

    Χαρακτηριστικό της παραγωγής σπαραγγιού είναι ο εξαγωγικός χαρακτήρας, καθώς το 90% της παραγόμενης ποσότητας στη χώρα μας, προωθείται στο εξωτερικό (ευρωπαϊκές χώρες) και κυρίως στη Γερμανία όπου αποτελεί το 52% της συνολικής εισαγομένης ποσότητας.

     Η στέβια καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου και τα τελευταία χρόνια αποτελεί και για τη χώρα μας μια πολύ καλή εναλλακτική καλλιέργεια ιδιαίτερα στη θέση του καπνού, καθώς το παραγόμενο προϊόν αποτελεί ένα υγιεινό γλυκαντικό για τη βιομηχανία τροφίμων-ποτών-ζαχαροπλαστικής και για την Ιατρική (για τους διαβητικούς τύπου 2) και ανταγωνιστή της ζάχαρης και της ασπαρτάμης. Από πολλούς θεωρείται το «φυτό της νέας χιλιετίας» και η στεβιοζάχαρη ως «η ζάχαρη του μέλλοντος».

       Η καλλιέργεια της ροδιάς θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική πηγή εσόδων για τους Έλληνες παραγωγούς καθώς δεδομένου των εδαφοκλιματικών συνθηκών αποτελεί μια ενδιαφέρουσα καλλιέργεια για αρκετές περιοχές της χώρας μας.

 Η εκτροφή σαλιγκαριών ως επένδυση στον πρωτογενή τομέα έχει αρχίσει να μπαίνει στην ελληνική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια ως εναλλακτική επένδυση, με καινοτόμο παραγόμενο προϊόν και με συγκριτικά πλεονεκτήματα που δίνει εξαγωγικές δυνατότητες στις Ευρωπαϊκές αγορές τροφίμων.