ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΜΕΙΝΕ ΕΝΗΜΕΡΟΣ

Επιλέξτε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει:

captcha  

Τελευταία Νέα

Like us on facebook


ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Η βιολογική γεωργία είναι τομέας που χαρακτηρίζεται από σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η τάση, ο καταναλωτής να αναζητάει ποιοτικά προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί με παραδοσιακές τεχνικές είναι ολοένα και μεγαλύτερη στις μέρες μας. Μάλιστα η αυξανόμενη εμφάνιση κρουσμάτων διατροφικών σκανδάλων οδηγεί όλο και περισσότερους συμπολίτες μας στην αναζήτηση βιολογικών προϊόντων για τη διατροφή τους .


H βιολογική γεωργία βασίζεται σε κοινές πρακτικές όπου σχεδιάστηκαν με σκοπό την εξασφάλιση της ελάχιστης ανθρώπινης παρέμβασης και των επιπτώσεων της στο περιβάλλον, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί όσο πιο φυσικά γίνεται.


Οι τυπικές πρακτικές της βιολογικής γεωργίας περιλαμβάνουν:
• Αμειψισπορά ως βασική προϋπόθεση για ορθολογική χρήση των διαθέσιμων φυσικών πόρων.
• Πολύ αυστηρά όρια στη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας και συνθετικών λιπασμάτων, ζωικών αντιβιοτικών, συντηρητικών και προσθετικών στην επεξεργασία των τροφίμων καθώς και άλλες εισροές
• Πλήρης απαγόρευση της χρήσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών
• Χρησιμοποίηση των αυτοπαραγόμενων πόρων , όπως το ζωικό κοπρολίπασμα ή οι τροφές που παράγονται στο αγρόκτημα
• Επιλογή φυτικών και ζωικών ειδών ανθεκτικών σε ασθένειες και προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες της περιοχής
• Εκτροφή ζώων ελευθέρας βοσκής, και όχι ενσταβλισμένων με την χρήση βιολογικών ζωοτροφών.
• Εφαρμόζοντας κτηνοτροφικές πρακτικές για την εκτροφή ζώων κατάλληλες για τις διαφορετικές ράτσες


Τα βιολογικά αγροκτήματα δε βασίζονται απλά και μόνο στη φύση για την παραγωγή φυτικών και ζωικών προϊόντων αλλά αποτελούν μέρος της.


Η εταιρεία μας διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο μπορεί να σας καθοδηγήσει σε όλα τα στάδια, από την αρχική επιλογή του τι μπορεί να καλλιεργηθεί, τη σχεδίαση της εγκατάστασης έως και την παραγωγή, ώστε να μετατρέψετε το αγροτεμάχιο σας σε μια σύγχρονη βιολογική μονάδα παραγωγής. Αλλά και να συνδιαμορφώσουμε μαζί σας το πλάνο διάθεσης στην αγορά, για τα βιολογικά προϊόντα που θα παράξεται.

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης για το Μέτρο 11 "Βιολογικές Καλλιέργειες", έληξε την 24-4-2018.

Μεγαλύτερη προτίμηση στα τρόφιμα και ποτά βιολογικής καλλιέργειας φαίνεται να επιδεικνύουν οι Άγγλοι καταναλωτές, μετά την οικονομική ύφεση.Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις βιολογικών αυξήθηκαν, όπως αναφέρθηκε στο Εθνικό Συνέδριο για τα Βιολογικά Δημητριακά του 2014 στο Milton Keynes.

Περισσότερες ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με μελέτη που επανεξέτασε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία.

Τα ευρήματα όμως βρίσκονται σε διαφωνία με προηγούμενες έρευνες.

Όπως ανακοινώθηκε στις 29 με 30 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Μπολόνια της Ιταλίας, ο 6ος Διεθνής διαγωνισμός BIOLMIEL για την επιλογή των καλύτερων βιολογικών μελιών (γευσιγνωσία και ποιότητα) από όλο τον κόσμο.

Ο διαγωνισμός Biolmiel διοργανώνεται από την την CRA (Ερευνητική μονάδα για την παραγωγή μελιού) και την C.I.Bi (Ιταλική κοινοπραξία για τα βιολογικά προϊόντα) και αφορά Πιστοποιημένο, βιολογικό συσκευασμένο μέλι, με ετικέτα.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι συμμετέχοντες ανεξάρτητα με την επιτυχία/διάκριση στο διαγωνισμό, θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής καθώς και σχετική ανάλυση των δειγμάτων τους.